zaterdag 31 december 2016

2016

Op de laatste dag van het jaar is het tijd om terug te kijken... Ik blogde wat minder dan de vorige jaren maar plaatste toch gemiddeld 1 per week een bericht, in totaal dus 52.

Het meest gelezen blogbericht dit jaar: De Babywalvis

Het is dan ook een schatje....

Ik maakte dit jaar drie tutorials:







En deelde de volgende recepten:

Heb je er toevallig iets van gemaakt? Laat het weten! Leuk.

Fijne jaarwisseling!

---

On the last day of the year it is the time to look back ... I blogged less than in previous years but still made one blogpost a week on average, so in total 52.

The most read blog post this year: The Baby Whale. It is a sweetheart ....

I made this year three tutorials:

See above the pictures....

And shared the following recipes:

Did you happen to make something of the above? Let me know! That would be nice.

Have a nice New Year's Eve!

vrijdag 30 december 2016

kalender gevuld - calendar filled

Vorig jaar maakte ik een (lege) kalender voor 2016. Ik liet toen zien hoe de kalender was gevuld met aquarel tekeningen. Ik had ook een leeg exemplaar die gaandeweg het jaar steeds meer is volgeplakt. Als de nieuwe maand er aan kwam, werd er geknipt en geplakt.... Hieronder het resultaat: 


Wat vind je er van? De ene maand is wat uitbundiger dan de andere.... Mijn persoonlijke favorieten: april en november. Welke van bovenstaande is jouw favoriet?



---

Last year I made an empty calendar. I showed then that it was filled with watercolour drawings. I also had an empty one. It got filled during the year. When the new month came, I started cutting and glueing... Above you see the result. 

Do you like it? My favourites are the months april and november. Which month of the calendar is your favourite?


zaterdag 24 december 2016

Bakken voor de buren - Baking for the neighbours


We hebben hele fijne en rustige buren. Omdat we zeer blij met ze zijn, maak ik met kerst altijd een klein aardigheidje. Ik knutselde al eens wat, maakte kerststukjes en dit jaar ging ik met de oven aan de slag. Kerstkoekjes! Mmmmm

Kerstboom spritsen

ingrediënten:
150 gr zachte boter
125 gr poedersuiker
65 gr eiwit
een paar druppels vanille essence
250 gr bloem
snuf zout

Het is een spuit en roerbeslag. Roer de zachte boter, suiker, eiwit en vanille door elkaar. Voeg de bloem en zout toe en roer nogmaals tot een egaal mengsel. Doe het deeg in een spuitzak en spuit gelijkmatige koekjes. Als je ze even groot maakt, dan zijn ze tegelijk gaar. Bak in de oven op 170 graden goudbruin & gaar in ongeveer 15 minuten. Laat ze afkoelen op een rekje.


Sinaasappel - gember koekjes

Ingrediënten:
130 gr boter (in blokjes)
185 gr suiker (ik gebruikte deels donkere basterdsuiker)
zakje vanille suiker
1 ei
280 gr bloem
geraspte schil van 1 grote sinaasappel (alleen het oranje)
2 theelepels kaneel
1,5 theelepel gemberpoeder

Dit is een kneeddeeg. Doe de ingredienten bij elkaar en kneed met de hand tot een deegbal. Kneed alles goed door elkaar. Laat even rusten in de koelkast. Rol vervolgens uit tot een dunne lap (0,5 cm) en steek de koekjes uit. Bak de koekjes in 5 a 8 minuten tot ze goudbruin zijn. Leg de koekjes voorzichtig (ze zijn nog een beetje slap) op een rekje en laat ze afkoelen. Daarna zijn ze stevig. Het zijn koekjes met een "bite". 
Ik vulde eerst een bakplaat, bakte ze in de oven en stak vervolgens de volgende koekjes uit. Zo kan je achter elkaar doorwerken. Door de korte baktijd, kan je het makkelijk, plaat voor plaat doen.


Ik maakte ook stroopwafel rotjes. Het recept hiervan vind je hier.

De koekjes zijn mooi verpakt met wat thee en koffie in twee mooie pakketjes. Die nu inmiddels bij de buren bij de kerstboom staan.


Fijne kerst allemaal!

---

 We have very nice and quiet neighbours. Because we are very happy with them, I bring them a homemode gift at Christmas. This year: Christmas cookies! Yummie!

Christmastrees:

ingredients:
150g soft butter
125g icing sugar
65 g egg white
a few drops of vanilla essence
250g flour
pinch of salt

It is a stir and piping batter. Stir the softened butter, sugar, egg and vanilla together. Add the flour and salt and stir again until you have a smooth mixture. Put the dough into a piping bag and pipe even biscuits. If you make them the same size, then they have the same baking time. Bake in the oven at 170 degrees celsius until golden brown and done (in about 15 minutes). Let cool on a rack.


Orange - ginger biscuits

ingredients:
130 g butter (hard and diced)
185 g sugar (I used partly dark brown sugar)
1 small bag vanilla sugar (8 gr)
1 egg
280 g flour
grated zest of 1 large orange (outer part only, not the white)
2 teaspoons cinnamon
1,5 teaspoon ground ginger

This is a kneading dough. Put the ingredients together and knead by hand until a dough. Knead together well. Leave to rest in the refrigerator. Then roll out to a thin sheet (0.5 cm) and cut the cookies. Bake in 5 to 8 minutes until golden brown. Lay the biscuits (they are still a little soft) on a rack and let them cool. Then they become sturdy. This are cookies with a "bite".
I first filled a baking sheet, baked them in the oven and in the meanwhile cut the other cookies. So you can work consecutively. Due to the short baking time, you can do it easily, sheet by sheet.

I also made Syrup waffle rocks. You will find the receipt here.

The cookies are nicely packaged and wrapped with some tea and coffee. They lie underneath the neighbours christmas tree now. 

Happy Christmas to all!

zaterdag 3 december 2016

Sinterklaas cakejes


In deze tijd van het jaar is het leuk bakken.... zoveel lekkere sinterklaas recepten...

Ik maakte speculaascakejes met mandarijn slagroom.

Ingredienten voor 15 cakjes (zelfde als een normale cake):

200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram boter 
200 basterdsuiker
4 eieren
speculaaskruiden

Mix de boter met de suiker tot je een luchtig mengsel hebt. Doe dan de eieren erbij en klop verder tot luchtige massa (zeker 3 tot 5 minuten). Zeef er het bakmeel bij en klop snel doorelkaar totdat alle meel is opgenomen. Doe papierenvormpjes in een muffintray en vul deze met een schepje cakebeslag. Doe de speculaaskruiden bij de rest van het beslag en roer door elkaar. Verdeel de rest van het beslag over de cakevormpjes. Bak in een oven op 150 graden totdat ze gaar en goudbruin zijn (ongeveer 20 minuten). Laat ze goed afkoelen.





Voor de slagroom:

500 ml slagroom
twee eetlepels mascapone
mandarijnschil rasp (alleen oranje) van 2 mandarijnen.
2 mandarijen (de partjes)
Een eetlepel poedersuiker

Mix alles met een mixer stijf. Vul een spuitzak en spuit de slagroom op de cakejes. Snij zoveel mandarijn partjes als dat je cakejes hebt. Dat doe je door met een scherp mesje langs de vliesjes te snijden, zo krijg je mooie partjes. 




PS.: ik had nog een kleine merengue die ik verkruimelde en over de slagroom strooide. Dit kan je ook met verkruimelde kruidnootjes doen.


Om de cakejes te versieren printte ik fotos van een mijter en pietenmuts. Ik knipte ze uit en plakte ze op prikkers. 

Eet smakelijk!

Ik maakte ook speculaas met dit recept:


Ben jij ook het bakken voor de sint?

---

 At this time of the year it's fun baking .... in Holland we have so many delicious recipes for Saint Nicolas...

I made spiced cupcakes with tangerine cream.

Ingredients for 15 cupcakes

200g self-raising flour
200 grams of butter
200 caster sugar
4 eggs
Biscuit Spices (in Dutch: Speculaas spices)

Mix the butter with the sugar until it is fluffy. Then add the eggs and beat until again it is fluffy (at least 3 to 5 minutes). Sift the flour. add it and whisk quickly until all flour is incorporated. Put paper muffin cases in a muffin tray and fill each with a scoop of cake batter. Put the Speculaas spices with the rest of the batter and stir to combine. Divide the rest of the batter in the cake tins. Bake in an oven at 150 degrees celsius until golden brown (about 20 minutes). Let them cool down.

For the whipped cream:

500 ml cream
two tablespoons mascapone
tangerine peel sest (only orange) of 2 tangerines.
2 tangarines (wedges)
One tablespoon powdered sugar

Mix everything together with a mixer. Fill a piping bag and pipe the whipped cream on the cupcakes. Cut as many tangerine wedges as you have cupcakes. You do that by cutting with a sharp knife along the membranes, so you get pretty wedges.

Decorate the cupcakes. Enjoy!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...